2021

Vad händer inom digitalisering inom byggbranschen i dag?

Publicerad 13 okt. 2021

Mycket händer inom digitalisering inom byggbranschen. Olle Samuelson, verksam inom SBUF och forsknings- och innovationsstrateg vid IQ Samhällsbyggnad, föreläste 1 december kring de digitaliseringsinitiativ som i dag drivs inom både bygg- och installationsbranschen.

Camilla Byström, Kristina Gabrielii och Anneli Kouthoofd. Varför gör ni den här satsningen just nu?

Publicerad 03 sep. 2021

Seminarieserien Bygg kompetens - projektresultat för lösningar kring sektorns utmaningar.

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF), Smart Built Environment och InfraSweden2030 gör en gemensam satsning för att sprida projektresultat från sektorn för lösningar på de utmaningar som samhällsbyggnadssektorn står inför.

Vi har nominerats till Byggstenen

Publicerad 23 apr. 2021

SBUF har nominerats till SBR Byggingenjörernas utmärkelse ”Byggstenen”. Motiveringen till nomineringen lyder ”för finansiering och spridning av forskning och utveckling för byggsektorn”.

Årets innovation räddar liv

Publicerad 14 apr. 2021

En teknisk lösning och modell för livräddning på distans som bidrar till att livräddning kan ske innan ambulans anländer till olycksplatsen har utsetts till Årets innovation 2020.

Stärkt varumärke och rekord i antal ansökningar

Publicerad 24 mars 2021

Under 2020 behandlades 160 (föregående år 144) ansökningar om bidrag för forskning och utveckling, varav 100 (91) beviljades bidrag och 60 (53) fick avslag. SBUF beviljade bidrag för cirka 62 miljoner kronor (52).

Dessa projekt är nominerade till Årets innovation 2020

Publicerad 19 feb. 2021

Tre projekt inom bygg-, installations- och anläggningsområdet har nominerats till Årets innovation.

Rekordstort antal ansökningar

Publicerad 19 feb. 2021

Pandemin är inget som påverkat vår synlighet externt. Vi har under 2020 fått in flest antal ansökningar någonsin under de 38 år som vi funnits.

Presentation av vår vd Anneli Kouthoofd

Publicerad 05 feb. 2021

Anneli Kouthoofd är vd för Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond sedan 18:e januari. Anneli kommer senast från rollen som vd för Byggmaterialindustrierna.

Kartläggning över digitaliseringsinitiativ i svenska bygg- och installationsbranschen

Publicerad 26 jan. 2021

Vi har låtit ta fram en rapport i form av en kartläggning över digitaliseringsinitiativ i svenska byggbranschen för att ännu bättre samordna digitaliseringssatsningar och för att ge svenska byggföretag underlag till strategiskt arbete inom digitalisering. Behovet av en strategi är tydlig. BIM är det enskilt största utvecklingsområdet i dag, även Internet of Things och Automation. Standardisering ingår i drygt 30 procent av projekten som kartlagts vilket är en signal om behov av gemensam struktur för informationshantering mellan aktörer.

Skanska studie underlättar

Publicerad 24 jan. 2021

Det har tidigare varit svårt att räkna på verklighetsnära energiprognoser för flerfamiljshus. Men nu har Skanska, i ett utvecklingsprojekt, undersökt hur detaljerat man behöver ange data för hushållsel för att få korrekta beräkningar. Mätningar över månader, dagar och timmar har gjorts. Skanskas projekt visar att det räcker att använda månadsvis justerade indata och summerad hushållsel per byggnad, för verklighetsnära prognoser.