2023

Påverka Tillämpningsanvisningar BIM

Publicerad 27 sep. 2023

Var med och påverka hur samhällsbyggnadssektorn ska utbyta och lagra digital information genom hela livscykeln. Nu går den första delleveransen i projektet Tillämpningsanvisningar BIM ut på remiss till branschen.

Bygg kompetens – bygg för hållbara ekosystem

Publicerad 25 sep. 2023

Biologisk mångfald innebär att naturen är rik på variation – att vi har flera olika ekosystem och naturtyper som utgör livsmiljöer för människor, växter och djur. När vi bygger lånar vi naturliga miljöer och använder dem i människornas syften. Hur gör vi då för att bevara och berika naturen samtidigt som vi bygger nytt, bygger om och låter materialen cirkulera? Bygg din kompetens om biologisk mångfald!

Kunskapskvart: Hur bidrar byggforskningen till klimatmålen?

Publicerad 18 sep. 2023

Hur bidrar branschens projektresultat inom forskning och innovation till klimatarbetet? Och vilka områden är utvecklingsaktuella? Välkommen på en digital kunskapskvart där Per Löfgren, hållbarhetsexpert SBUF, ger sin analys av projektresultaten och en lägesbeskrivning. 

”Viktigt att öva på faktiska scenarion”

Publicerad 30 aug. 2023

SBUF:s utskott och styrelse besökte under ett studiebesök Byggbranschens Säkerhetspark. Parken startade genom ett SBUF-projekt och erbjuder nu utbildning för yrkesarbetare. Här får grupper öva på verkliga situationer som kan uppstå på byggplatser.

”En imponerande ambitionsnivå i Lumi-projektet”

Publicerad 30 aug. 2023

SBUF:s styrelse och utskott besökte projektet Lumi under ett studiebesök i augusti 2023. Vid besöket blev det tydligt att vi måste lära oss av varandra, ta hjälp och fråga efter nya synvinklar. "Vårt sätt att driva byggprocessen är lite annorlunda, eller ganska mycket annorlunda, än i de flesta andra projekt" säger Johannes Riis, projektledare på Byggstyrning.

En studie i framdrift

Publicerad 30 aug. 2023

Studiebesöken 2023 för SBUF:s utskott och styrelse gav i år kunskap och tankar om vad framdrift kan vara inom tre väsentligt olika områden. Vi besökte Byggbranschens Säkerhetspark, Linnés trädgård och återbruksprojektet LUMI i Uppsala. Fakta och framtid förenar vad vi tar med oss framåt för en hållbar byggbransch och byggnation. 

En säker arbetsmiljö för alla

Publicerad 01 aug. 2023

Hur vet du att din arbetsplats är en säker miljö för dig och dina kollegor? Trygghet handlar både om att undvika olyckor och att ge alla samma förutsättningar på arbetsplatsen. Ökad jämställdhet bidrar till branschens innovationsförmåga och ger nya arbetssätt. Lär känna resultaten från projektet "En jämställd byggprocess för en attraktiv byggbransch" i film, podd och slutrapport!

Automatisering och robotisering förändrar vårt sätt att arbeta

Publicerad 20 juli 2023

Hur drar vi nytta av nya tekniker när vi arbetar? Projektet "Säkrare fältprovtagning av asfalt" har arbetat med automatiserad och fjärrstyrd utrustning för att ge en säkrare arbetsmiljö. Se filmen från Bygg kompetens, och ta del av projektets resultat.

Så bygger vi anpassat för översvämning

Publicerad 12 juli 2023

Hur hanterar byggbranschen ett förändrat klimat? Hur beräknar vi till exempel för extrema skyfall och bygger anpassat för översvämningar? Ta del av resultat från projektet "Bygg översvämningsanpassat".

Interaktiv byggrobotik: 3d-printning, adaption och sensoråterkoppling i robotiserade byggprocesser

Publicerad 03 juli 2023

SBUF finansierar, med glädje, många doktorander och en av dem är Anton Tetov Johansson. SBUF träffade Anton in action, vid en presskonferens vid Möllegården i Science Park LTH, där hen tillsammans med två av sina handledare David Andréen och Mathias Haage, båda på LTH, förevisade robotteknik när roboten Bettan, en sorts ”mikrofabrik” (en robotarm på larvfötter), byggde en utomhusgrill inför sommarfester.

Forskning ger hållbarhet i konstruktioner för bygg och anläggning

Publicerad 28 juni 2023

Flera av de SBUF-finansierade projekten visar tydliga resultat som utvecklar hållbarheten för byggkonstruktioner och som minskar byggbranschens koldioxidavtryck. En del av de färska rapporterna behandlar betongkonstruktioner och det rör sig om anpassning av AMA-krav, optimering av broars geometri, miljövänliga bindemedel och utveckling av hybridbetong.

Glad sommar – vilken härlig ansökansfinal

Publicerad 22 juni 2023

Vilken härlig ansökningsomgång att fira midsommar med. I den tredje ansökningsomgången har SBUF tagit emot en stor mängd mycket bra ansökningar. Nya möjligheter finns till hösten!

Bygg kompetens – Agenda (snart) 2030

Publicerad 31 maj 2023

Vi har 7 år kvar till 2030, och hur ligger vi till? Nu kan du se när Bygg kompetens tar tempen på lösningarna!

Film: Vi presenterar rapport om digitalisering för bygg och installation

Publicerad 26 maj 2023

Har du koll på vilka de pågående projekten och trenderna inom digitalisering är? SBUF samlar den senaste utveckling i en årlig digitaliserings-rapport. Se filmen där Olle Samuelson presenterar resultaten.

Ta del av årets rapport om digitalisering för bygg och installation

Publicerad 26 maj 2023

Nu kan du ta del av en färsk rapport om hur vi arbetar med digitalisering i bygg- och installation. 

SBUF firade 40 år med Årets innovation

Publicerad 02 maj 2023

Årets innovation delades ut på Kungliga Musikhögskolan KMH 26 april 2023. Vi firade att SBUF fyller 40 år och att forskningen då händer nu. Nu kan du se foton från prisutdelningen och läsa mer om de vinnande projekten.

Automatiserad vägkontroll tilldelas Årets innovation

Publicerad 27 apr. 2023

Årets innovation går till projektet "Implementering av seismiska ytvågsmätningar". Ett branschutvecklande projekt som ger arbetssäkerhet för människorna och produktivitetsökning för företagen och som minskar risken för trafikstörningar.

Film: Bygg kompetens – internationell utblick

Publicerad 20 apr. 2023

Har du koll på bygg-trender i Norden, Europa och resten av världen? Se filmen från Bygg kompetens där vi bjuder på inspiration genom flera spännande exempel!

Hans Hedlund, banner för Årets innovation 2023

"SBUF har gjort mycket för branschen över tid"

Publicerad 17 apr. 2023

Nu är det sista chansen att anmäla dig till Årets innovation på Kungliga Musikhögskolan. Hans Hedlund, forskningsledare, har varit med och satt ihop programmet. Han berättar om vad du får ta del av den 26 april! 

"Publiken blir underhållna av oväntad insikt!"

Publicerad 11 apr. 2023

Har du anmält dig till Årets innovation den 26 april i Stockholm? Läs intervjun med Anneli Kouthoofds och förstå varför du ska vara med! 

Anna Jarnehammar – moderator Årets innovation

Publicerad 06 apr. 2023

Välkommen till Kungliga Musikhögskolan 26 april. Vår moderator är Anna Jarnehammar som till vardags är vice vd på IVL, Svenska Miljöinstitutet.

Fira SBUF 40 år och Årets innovation

Publicerad 30 mars 2023

Välkommen att vara med och fira att Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond fyller 40 år. Vi arrangerar Årets innovation med jubileumsmingel den 26 april kl. 13-17 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Lär känna de nominerade till Årets innovation

Publicerad 27 mars 2023

Nu kan du se de nominerade till Årets innovation presentera sina projekt. Vi utser det vinnande projektet den 26 april 2023.

Forskningen då – händer nu: Framtidsteknik

Publicerad 23 mars 2023

SBUF fyller 40 år 2023. Vi firar genom att visa hur forskningen då ger resultat nu, och in i framtiden. I filmen lyfter vi resultat om robotisering, armering och teknik, från 1983 fram till idag.

Film: Bygg kompetens – krislägen, regler och kommunikation

Publicerad 23 mars 2023

Kommunikation, regler på plats och korrekt ansvarsfördelning. Är det så vi undviker kriser, eller i alla fall hanterar dem på rätt sätt?

Forskningen då – händer nu: Digitalt och säkert

Publicerad 20 mars 2023

SBUF fyller 40 år 2023. Vi firar genom att visa hur forskningen då ger resultat nu, och in i framtiden. I filmen lyfter vi resultat om digitalisering, logistik och säker arbetsmiljö, från 1983 fram till idag.

Forskningen då – händer nu: Materialresan

Publicerad 13 mars 2023

SBUF fyller 40 år 2023. Vi firar genom att visa hur forskningen då ger resultat nu, och in i framtiden. I filmen lyfter vi resultat inom materialutveckling med utmaningar inom bland annat fukt och hållbarhet, från 1983 fram till idag.

SBUF-projekt och Årets innovation 2022 skördar framgångar

Publicerad 10 mars 2023

Förra årets vinnare av Årets innovation Mattias Roupé och Mikael Johansson har tilldelats utmärkelsen "Best Paper" på en konferens i Sydkorea och har blivit inbjudna att skriva artikel i Automation in Construction!

Forskningen då – händer nu: För en hållbar byggbransch

Publicerad 08 mars 2023

SBUF fyller 40 år 2023. Vi firar genom att visa hur forskningen då ger resultat nu, och in i framtiden. I filmen lyfter vi resultat inom hållbarhet, återbruk och klimatdata, från 1983 fram till idag.

Och de nominerade till Årets innovation 2023 är...

Publicerad 27 feb. 2023

SBUF:s utskott och styrelse har gjort sitt val. Nu presenterar vi vilka projekt som nominerats till Årets innovation 2023. 

Anneli Kouthoofd, vd SBUF

Hurra för SBUF – 40 år i år!

Publicerad 24 feb. 2023

Nu i dagarna var är det exakt på dagen 40 år sedan som Byggbranschen bildade SBUF Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Vi fortsätter bidra till hållbara lösningar för teknik, människa och framtidens företag i en attraktiv byggbransch!

Bygg kompetens – kvalitetssäkra data, till vems nytta?

Publicerad 22 feb. 2023

Hur vet du att du har rätt data, och säkra data, och att de hanteras säkert? I filmen från Bygg kompetens vrider och vänder vi på hanteringen av datamängder.

Abstrakt digitalisering

Svevia testar kroppskameror för att öka vägarbetares trygghet

Publicerad 15 feb. 2023

Nu testar Svevia kamerorna som en del i arbetet med att öka tryggheten för vägarbetare. Testet är en del av ett pågående SBUF-projekt!

Mikael Johansson och Mattias Roupé Chalmers Tekniska högskola

Vilka projekt nomineras till Årets innovation?

Publicerad 01 feb. 2023

Årets innovation är utmärkelse som belönar bästa utvecklingsprojekten inom bygg-, installations-, och anläggningsområdet. Snart släpper vi årets nomineringar. Passa på att lära känna fjolårets vinnare!

Film: Bygg kompetens – perspektiv för hela cykeln

Publicerad 26 jan. 2023

I filmen från Bygg kompetens sätter vi fokus på cirkularitet och resultat med samhällsbyggandets livscykel i fokus.

Vi fortsätter att bygga kompetens 2023

Publicerad 02 jan. 2023

I webbinarieserien Bygg kompetens lyfter vi färska projektresultat från Smart Built Environment, InfraSweden och SBUF. Vi fortsätter med kompetensutveckling 2023!