Artikel Livräddning på distans

Publicerad

Pulsklocka mäter och sänder medicinska parametrar till ambulans och akutmottagning.
En pulsklocka har utvecklats för att mäta och sända medicinska parametrar till ambulans och akutmottagning. De på olyckplatsen kan kommunicera via videosamtal med sjukvården.
En pulsklocka har utvecklats för att mäta och sända medicinska parametrar till ambulans och akutmottagning. De på olyckplatsen kan kommunicera via videosamtal med sjukvården.

Nu finns en prototyp och modell för livräddning på distans som gör att tiden från att en allvarlig olycka inträffat tills att hjälp från ambulanshjälp finns tillgänglig kan minskas. När en allvarlig olycka inträffar är de första 10 minuterna och första timmen avgörande för vilka konsekvenser det blir.

Genom den framtagna tekniklösningen kan rådgivning och livräddning ske på distans mellan ambulans, sjukhus och olycksplats innan ambulans anländer till olycksplatsen.

Projektet utgick från en biosensor liknade en pulsklocka som används vid träning. Tekniken har utvecklats så att den mäter och sänder medicinska parametrar, till exempel hjärt- och lungljud till ambulans eller akutmottagning.

De på olycksplatsen kan kommunicera via videosamtal med ambulans eller akutmottagning genom en applikation i en Android telefon kopplat till ett moln.

Lösningen för livräddning på distans är tänkt att användas på byggarbetsplatser i glesbygd och togs fram på initiativ av branschorganisationen Byggföretagen Region Norra Norrland.

Den skulle även kunna fungera i storstäder vid bland annat trafikstockningar och i andra sektorer utöver byggsektorn, bland annat i vindkraft- och oljeindustri ute på havet.

I några länder i övriga Europa finns branschstandarder för detta.

Pressmeddelande: Årets innovation 2020 räddar liv: https://www.sbuf.se/Nyheter-och-publikationer/Aktuellt/2021/arets-innovation-raddar-liv/



Kontakt