Nyhet SBUF-projekt och Årets innovation 2022 skördar framgångar

Publicerad 10 mars 2023

Förra årets vinnare av Årets innovation Mattias Roupé och Mikael Johansson har tilldelats utmärkelsen "Best Paper" på en konferens i Sydkorea och har blivit inbjudna att skriva artikel i Automation in Construction!

Det är mycket roligt och intressant att få in riktigt bra och innovativa slutrapporter från projekt finansierade av SBUF. Det är ännu roligare att få dela ut Årets innovation till ett framstående projekt. Men roligast är nog i alla fall att se projektresultaten expandera, erkännas och erövra världen! :-)

Årets innovation 2022 för bästa projektresultat 2021

Förra årets vinnare av Årets innovation ”Kan VR förbättra kunskapsåterföringen från produktionen till projektering?” av Mattias Roupé och Mikael Johansson skördar framgångar för sin forskning och får tillsammans med branschkollegor publicerat artiklar och prisas internationellt. De har fått Best Paper på en konferens i Sydkorea och en inbjudan till artikel i Automation in Construction (högt rankad journal inom teknikfältet).

– Det är mer eller mindre den ”akademiska versionen” av SBUF-rapporten så allt bygger på och kan direkt kopplas till det projektet, berättar Mikael.

Fortsatt aktivitet om VR och återbruk

I Uppsala pågår just nu upp- och återbruksbyggnation i ett stort kvarter kallat Lumi. Här tillämpas en produktionsanpassad BIM process där modellen och dess information stödjer återbruksprocessen och VR.  Denna fallstudien och dess arbetssätt presenterades i artikeln ”Total BIM in practice”. Nu fortsätter skrivandet.

– Nu håller vi på att skriva en artikel hur de i Lumi projektet i Uppsala använder ”Total BIM” för  återbruk. Medförfattare är våra kollegor Johannes Ris, Per Höglin, Kjell Karlsson från Byggstyrning, berättar Mattias Roupé.

Vi på SBUF ser fram emot fler artiklar och framtida framgång!

Kontaktpersoner:
Mikael Johansson 
Mattias Roupé

VR-artikeln blev inbjuden till Automation in Construction och Best Paper (totalt 132 artiklar på konferensen och några få utvalda till best papers) och Total BIM-artikeln blev inbjuden KSCE Journal of Civil Engineering (nominated as one of the best papers of CONVR 2022 och 71 universitet från 22 länder)

Film Utdelning av Årets innovation 2022

Här kan du se när Mattias Roupé och Mikael Johansson tilldelades utmärkelsen Årets innovation 2022.