Projekt 14351 Avslutat Hantering av låga temperaturer vid trycksättning av räddningshissar

Projekttid

Fördjupningsmaterial

Slutrapport

Sammanfattning

Räddningshissar, eller brandbekämpningshissar, är hissar avsedda för att underlätta räddningstjänstens insats och är ett krav i alla byggnader med elva eller fler våningsplan. För att uppfylla kraven i byggreglerna, utan allt för kostnads- och platskrävande lösningar, förses normalt räddningshissar med trycksättning som skydd mot brandgasspridning in i hisschaktet. I och med en ny tolkning av SWETIC, det vill säga hissbesiktningsmännens riksorganisation, har dock funktionen hos räddningshissar vid trycksättning med kall luft blivit en stor fråga i många projekt. Lösningarna för att hantera denna problematik varierar i branschen men i många fall kan de vara komplicerade och leda till ökade kostnader för både projektering, utförande samt drift och underhåll.

I denna rapport har risker kopplat till låga temperaturer vid trycksättning av räddningshissar
studerats. I de utförda intervjuerna konstateras det att osäkerheterna kring vilka delar av hissen som är känsliga för låga temperaturer är stora. Dock testas hissarna endast för de
temperaturintervall som anges i standarden (SS-EN 81-72) och därför kan inte funktion garanteras när temperaturen är under noll grader. Osäkerheterna kring vilka delar av hissen som är känsliga innebär att lokala åtgärder kring känslig utrustning inte är en möjlig lösning. Eftersom hissens säkerhetssystem kan påverkas är en viktig slutsats att trycksättningssystemet behöver tas ur drift om temperaturerna i schaktet blir för låga. För att trygga insatspersonalens säkerhet rekommenderas genomgående att temperaturgivare installeras i räddningshisschakt som förses med trycksättningssystem. Temperaturgivarens funktion är att stoppa trycksättningsfläkten om temperaturen varaktigt (> 60 s) är under 0 °C i schaktet. Utöver denna givare/brytande funktion rekommenderas att trycksättningssystem förses med ett manuellt styrrelä (1-0-auto) som kan användas för att aktivera trycksättningssystemet oberoende av den ordinarie detektionen.

Denna slutsats är i enlighet med vad som tidigare redovisats i SBUF:s rapport 13565.

Projektansvarig
  • NCC Sverige AB
Projektledare
Relaterade projekt