Projekt 14434 Pågående Branschgemensam funktionsprovning av stommar med biobaserade material steg1

Projekttid

Sammanfattning

Idag byggs mer och mer med biobaserade material i olika utsträckning inom husbyggnadsbranschen, ofta på grund av dess låga CO2-belastning jämfört med andra vanliga byggnadsmaterial. Dessa är dock material som vid felaktig eller ogynnsam hantering under byggnadsskedet kan få ohälsosam mikrobiell påväxt. Funktionskravet i svenska byggregler vad gäller fukt är att påväxt som kan påverka människors hälsa inte får förekomma.

I denna förstudie som kommer tillämpas på byggnader med massivträstommar skall vi sammanställa hur branschen idag agerar.
• Vi ämnar sammanställa vilka metoder som idag används i branschen och hur branschen tolkar dess resultat av vad som anses vara ett icke fuktskadat material under byggtiden. Studien skall beröra hur många punkter, mätpunkters placering samt mätmetod som branschen idag kontrollerar vid nyproduktion av byggnader med organisk stomme.
• Vi ämnar i denna studie studera hur branschen idag säkerställer BBRs krav gällande mikroorganismer ”Kontroll av att material inte har fuktskadats under byggtiden” och se om det finns likheter eller skillnader i hur entreprenörer agerar.

Vi siktar på att denna förstudie skall vara grunden till att i ett nästa steg kunna få fram en branschförankrad funktionsprovning för att verifiera BBR-kravet av en byggnad med biobaserade material, för att med hjälp av den kunna verifiera att en nyproducerad byggnad uppfyller BBRs krav gällande mikroorganismer ”Kontroll av att material inte har fuktskadats under byggtiden”.

Projektansvarig
  • Skanska Sverige AB
Projektledare