Olycksövningar för byggbranschen
Arbeta förebyggande med säkerhet genom att öva olycksövningar. Metod med användbara övningar hittar du i första bilagan.
Planera olycksscenarier för att förebygga olyckor. Konkreta förslag på vad du kan öva.
Brixly AB har låtit ta fram en metod för byggarbetsplatser för att planera olycksövningar med exempel på vad och hur man bör öva. Övningarna är enkla att använda oavsett byggarbetsplatsens karaktär. Checklistan är ett bra stöd för att åstadkomma en lyckad och bra genomförd olycksövning.
Utveckling för en bättre arbetsmiljö och ökad säkerhet pågår ständigt i byggbranschen, olyckor är tyvärr många och dödsfall förekommer runt om i landet. Ett av sätten
att lära sig om olyckor är att öva olycksövningar.
Att få hjälp och stöd i en checklista kring olycksövningar underlättar. Ett exempel på det är att det finns praktiska saker som behöver
ses över och som det annars är lätt att missa, till exempel att informera berörda och indirekt berörda personer och företag på
byggarbetsplatsen, eller bestämma vilken slags övning som lämpar sig bäst vid en
viss byggarbetsplats.
Att i god tid i planera inför en olycksövning är viktigt för det är mycket som
behöver tänkas igenom. Checklistan är ett bra stöd för att åstadkomma en lyckad
och bra genomförd olycksövning.
För att projektet skulle kunna fokusera på att ta fram verktyget använde de en färdig metod, trenivåmetoden (3NS) från företaget Crisis Readyness Sweden AB som också använts av ambulans, brandkår och polis och fokuserar på samverkan och kunskap om hur man bör agera vid en olycka.
Brixly AB har sökt och fått delfinansiering från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond för projektets genomförande.
Relaterade artiklar
Hög potential och klimatnytta för materialåtervinning av plast i nybyggnadsprojekt men flera praktiska utmaningar finns för att få till en effektiv process.
Vad kan man lära sig från byggprocessen och ett arbetslag med övervägande kvinnor som gör att vi får en mer jämställd och attraktiv byggbransch?
Nu finns stöd för gemensam branschpraxis för uppställning av tunga maskiner - för att undvika olyckor.