Väderskydd vid KL-trä minskar mikrobiell påväxt
Resultaten från detta projekt är baserade på två fallstudier med fyra byggnader. Fältmätningar visar mikrobiologisk påväxt i samtliga objekt och i princip på alla undersökta våningsplan. Av totalt 200 analyserade mätpunkter hade hälften sparsam påväxt och ungefär en tredjedel hade måttlig-riklig mikrobiell påväxt.
Svårt att undvika mikrobiell påväxt om väderskydd inte används vid KL-trä byggande.
Det är svårt att undvika uppkomst av mikrobiell påväxt under byggnation med KL-trä utan väderskydd, därför är rekommendationen att använda väderskydd.
Projektets syfte var att öka kunskapen om hur KL-trä konstruktioner påverkas vid nederbörd under byggtiden, för att industrin ska kunna avgöra behov av väderskydd.
Mikrobiologisk påväxt i samtliga objekt
Resultatet baseras på två fallstudier med fyra byggnader. Fältmätningarna uppvisar mikrobiologisk påväxt i samtliga objekt och i princip på alla undersökta våningsplan. Av totalt 200 analyserade mätpunkter hade hälften sparsam påväxt och ungefär en tredjedel hade måttlig-riklig påväxt.
Boverkets byggregler och AMA Hus 18 kunde därför inte kunde uppfyllas. Omfattande saneringsarbete har gjorts i alla fyra objekten. Resultaten av det arbetet har inte inrymts i denna studie.
Nyttan med projektet består i ökade kunskaper som hjälper entreprenör att fatta underbyggda beslut om lämpliga metoder och arbetsprocesser för att bygga tillräckligt fuktsäkert.
Projektet kompletterar SBUF-projekt 13499 Väderskydd – en lathund för entreprenören.
Relaterade artiklar
Stöd till byggarbetsplatser för ökad produktivitet.
Kostnadseffektiva klimatberäkningar och klimatkrav.
Förenklad livscykelanalys för flerbostadshus